Pokéstops toevoegen, hoe gaat dat?

Sinds donderdag kunnen spelers in Duitsland, Frankrijk, en Zwitserland Pokéstops toevoegen. In andere Europese en Aziatische landen en zelfs in heel Latijns-Amerika konden ze dat al langer. Het lijkt dus een kwestie van tijd voor dit in Nederland ook beschikbaar komt. Langer dan een paar maanden zal het niet duren, maar een paar weken is aannemelijker.

Kortom, we kunnen gaan dromen van een mooier Soest. Stel je voor dat elke wijk van Soest eruit ziet als Smitsveen. Denk je eens in hoe raiddagen eruitzien als ook Overhees en Klaarwater elk acht gyms hebben. Da’s een mooie droom, toch? Helaas is het ook een droom die alleen bereikt kan worden als we het goed aanpakken. Slechte “nominations” (een nomination is een nieuwe stop die je aan het spel voorstelt, vertaald naar het Nederlands is dat een nominatie) kunnen de droom voor heel Soest uiteen laten spatten.

Waarom? Dat zal ik hieronder uitleggen. En ik zal ook uitleggen hoe je wél een goede submission kunt doen.

Hoe werkt het toevoegen?
Zodra het toevoegen van stops in Nederland beschikbaar wordt, krijgen alle level 40 spelers in hun settings in het spel de optie om een Pokéstop te nomineren. Elke veertien dagen krijg je zeven nieuwe nominaties. Deze nominaties kun je opsparen, of gewoon gebruiken als je ze krijgt.

Zodra je een nominatie hebt gedaan, en dus een nieuwe stop hebt voorgesteld, komt deze in OPR (Operation Portal Recon) terecht. OPR is een speciale app die alleen toegankelijk is voor spelers van het spel Ingress, die in dat spel level 12 hebben gehaald. Zij kunnen zich daarin aanmelden om nominaties te keuren en krijgen eerst een grote test voor ze dat mogen doen. In OPR worden de nominaties vervolgens gekeurd door deze spelers. Ongeveer tien verschillende mensen moeten de nominatie beoordelen voordat deze goed- of afgekeurd wordt. Deze mensen komen vaak uit het buitenland, terwijl Nederlanders juist weer voor hen de beoordeling doen.

Dus het proces loopt via Ingress?
Dat klopt, het hele proces loopt via Ingress. En dat heeft gevolgen voor ons als Pokémon spelers. Immers, voor ons is elke stop mooi meegenomen. Hoe meer stops en gyms wij hebben, hoe beter. Dat is voor Ingress niet het geval. Wat voor ons stops en gyms zijn, heten daar portals. Deze portals hebben in dat spel een strategisch doel. Het is voor Ingress spelers dus van belang dat de portal goed is, anders wordt deze afgekeurd. De spelers die in OPR onze nominaties keuren worden daar bovendien op beoordeeld. Als ze het goed doen krijgen ze daar bonussen voor. Doen ze het slecht, dan heeft dat negatieve gevolgen. Daarom is het belangrijk dat als wij een stop nomineren, we dit op de juiste wijze doen. Anders wordt deze afgekeurd.

Maar er is meer dan dat. Niet alleen wordt een stop afgekeurd, het proces om een slechte nominatie af te keuren duurt langer dan het proces om een goede goed te keuren. Als er één slechte stop in de wachtrij zit, houdt dat alle goede stops tegen. Kortom, stel dat tien spelers elk vier goede stops nomineren, dan zouden we over een paar maanden veertig nieuwe stops en gyms kunnen hebben. Maar als één speler daar vier onzin stops aan toevoegt die niet aan de regels voldoen, dan kan die wachttijd ineens van een paar maanden oplopen naar een paar jaar. En dat is slecht nieuws voor alle spelers in Soest!

Komen alle goedgekeurde portals in Pokémon Go?
Stel, je nominatie is goedgekeurd. Deze verschijnt dan direct in Ingress als een portal. Niantic kopieert op vijf dagen per week de portals die de vorige dag in Ingress toegevoegd zijn naar Pokémon Go. Echter, Pokémon Go kopieert niet alle portals. Dat komt doordat in Ingress elke plek een portal kan zijn, maar Pokémon werkt met cellen. Dat betekent dat het spel achter de schermen lijnen op een kaart tekent, waardoor vakjes (cellen) op de kaart verschijnen. In elk vakje kan één stop of gym zitten. Als er al een stop of gym in het vakje zit en je probeert er één toe te voegen, komt deze dus nooit in Pokémon Go. Vierenzestig van die cellen samen vormen vervolgens een groot vak. Zo’n vak bepaalt welke stops in gyms veranderen. Als er twee cellen in een groot vak gevuld zijn, zal eentje een gym zijn. Als er zes cellen gevuld zijn, worden er twee gyms. Bij vijftien zijn dat er drie, enzovoort.

Kijk voor een voorbeeld hiervan maar eens naar de kaart van een deel van Overhees hiernaast. Deze kaart heb ik gemaakt van mijn eigen wijk, zodat ik precies weet waar de cellen zitten en waar ik dus nog stops kan toevoegen. Elke donkere cel heeft een stop of gym, welke met een icoontje wordt aangegeven op de kaart. Zoals je ziet zitten er in het grote vak zes stops en twee gyms, dus acht portals. Bij acht portals zijn er twee gyms. Dat betekent ook dat ik in nog eens zeven vakjes een stop moet toevoegen om een derde gym in mijn buurt te krijgen.

Dus, hoe nomineer ik een goede stop?
De eerste stap is, zoals je inmiddels wel begrijpt, om uit te zoeken of je stop in Pokémon Go zal verschijnen. Dit kun je doen door de cellen te bekijken op een kaart. Een goede online kaart die je hiervoor kunt gebruiken is de Region Coverer. Hier kun je naar de locatie van je beoogde stop gaan en deze selecteren. Stel hem in op minimaal 17 en maximaal 17 voor de cellen waarin één stop of gym mag zitten, of op minimaal en maximaal 14 om de grote cel te zien die de hoeveelheid gyms bepaalt.

Als je een interessant punt hebt uitgekozen om als stop toe te voegen aan het spel is je volgende stap ervoor te zorgen dat de reviewers in OPR je stop goed kunnen beoordelen. Zij doen dit voornamelijk via Google Street View. Het is daarom goed om Street View te downloaden via App Store of de Play Store. Hier kun je nakijken of je locatie goed zichtbaar is. Als dit niet het geval is, of als je je stop wat extra kans wilt geven, kun je via de Street View app een zogenaamde “Photosphere” maken. Dit is een 360 graden panoramische foto. De app helpt je om deze te maken.

Vervolgens kun je de stop nomineren. In de afbeeldingen hiernaast zie je hoe dat er ongeveer uit ziet. Denk eraan dat je geen emoticons of bijzondere tekens gebruikt. Je nominatie kan overigens gewoon in het Nederlands, maar in het Engels heb je een betere kans op goedkeuring. Het is daarbij van belang dat je stops aan een aantal voorwaarden voldoen. Die voorwaarden vind je hier. In het kort komt het erop neer dat je stops kunt nomineren in de volgende categorieën:

  • Locatie met een goed verhaal, bijvoorbeeld een historische plek
  • Kunstwerk of gebouw met unieke architectuur
  • Unieke lokale locatie of toeristische atractie
  • Park of speeltuin
  • Bibliotheek
  • Kerk, moskee, of ander religieus gebouw
  • Station

De stop moet zich op een publiekelijk toegankelijke plek bevinden. Deze moet bovendien veilig te bereiken zijn door spelers. Het moet ook op een vaste plek zitten. Iets dat tijdelijk of verplaatsbaar is mag je niet nomineren als stop. Daarnaast moet het iets unieks zijn. Een kunstwerk van Ikea in iemands tuin is dus geen goede stop.

Met een beetje moeite kan iedereen goede stops nomineren en kunnen we de droom van een nog beter Soest voor Pokémon werkelijkheid laten worden. Laten we samen ons best doen om dat te realiseren! En nu hopen dat we in Nederland snel stops mogen gaan nomineren.